Gotowanie na parze

Gotowanie na parze wymieniane jest jako najzdrowszy sposób gotowania. Nie bez przyczyny. Podczas gotowania w wodzie, większość cennych składników odżywczych zostaje w niej. Dlatego gotowane w wodzie np. ziemniaki są w pewnej mierze „wypłukane” z witamin i minerałów. Naukowcy obliczyli, że gotowanie w wodzie niszczy nawet 40% cennych składników z warzyw, a jeśli gotujemy je za długo – nawet 70%. Trudno nie oprzeć się wrażeniu, że to prawdziwe marnotrawstwo. Dlatego warto przestawić się na gotowanie na parze. Jeśli obawiasz się, że takie gotowanie nie przyniesie skutków, to się mylisz. Wrząca woda ma przecież 100 stopni, a para aż 120! Dodatkową zaletą warzyw gotowanych na parze, poza wysoką zawartością składników odżywczych jest fakt, że wyglądają one estetyczniej i smakowiciej. Nie tracą bowiem koloru, co zazwyczaj spotyka warzywa gotowane w wodzie. Co jeszcze warto wiedzieć? Na parze warto także gotować mięso i ryby. Trzeba je do tego odpowiednio przygotować i najlepiej używać specjalnych naczyń, ale naprawdę warto!

Zostaw komentarz do artykułu