Gotowanie na parze
- 499 Views
- Redaktor jofit.pl
- 13 listopada 2019
- Informacje o diecie i odchudzaniu
Gotowanie na parze wymieniane jest jako najzdrowszy sposób gotowania. Nie bez przyczyny. Podczas gotowania w wodzie, większość cennych składników odżywczych zostaje w niej. Dlatego gotowane w wodzie np. ziemniaki są w pewnej mierze „wypłukane” z witamin i minerałów. Naukowcy obliczyli, że gotowanie w wodzie niszczy nawet 40% cennych składników z warzyw, a jeśli gotujemy je za długo – nawet 70%. Trudno nie oprzeć się wrażeniu, że to prawdziwe marnotrawstwo. Dlatego warto przestawić się na gotowanie na parze. Jeśli obawiasz się, że takie gotowanie nie przyniesie skutków, to się mylisz. Wrząca woda ma przecież 100 stopni, a para aż 120! Dodatkową zaletą warzyw gotowanych na parze, poza wysoką zawartością składników odżywczych jest fakt, że wyglądają one estetyczniej i smakowiciej. Nie tracą bowiem koloru, co zazwyczaj spotyka warzywa gotowane w wodzie. Co jeszcze warto wiedzieć? Na parze warto także gotować mięso i ryby. Trzeba je do tego odpowiednio przygotować i najlepiej używać specjalnych naczyń, ale naprawdę warto!

- 22 lutego 2021
Wyeliminuj cukier ze swojej diety!
- 11 stycznia 2021
Jakie suplementy na masę ?
- 9 października 2020
Dieta na masę
- 7 sierpnia 2020
Wyeliminuj cukier ze swojej diety!
Jakie suplementy na masę ?
Dieta na masę
Sposoby na nadmiar wody w organizmie
Najlepsza dieta na rzeźbę
Muira puama co to jest ?
Suplementy do treningu i ćwiczeń
Wyjątkowo zdrowe nasiona