Dieta bezglutenowa, wegańska i wegetariańska, czyli zdrowie na talerzu

Coraz częściej spotykamy się z produktami bezglutenowymi, czy znajomymi, którzy postanowili zostać weganami. Dieta bezglutenowa przeznaczona jest głównie dla osób z nietolerancją pokarmową, a więc celiakią lub alergią na gluten. Opiera się na eliminacji zbóż takich jak pszenica, żyto, orkisz i jęczmień, a zastąpienie ich mąką kukurydzianą, ryżową, czy gryczaną. Gluten to białko, którego eliminacja nie jest łatwa, a więc przy chęć zakupu produktów bezglutenowych należy dokładnie sprawdzać ich skład. Wegetarianizm jest natomiast sposobem na życie, w którym podstawową wartością jest wyeliminowanie mięsa. Wegetarianie decydują się na takie rozwiązanie głównie ze względu na światopogląd, z którego wynika, iż nie chcą spożywać mięsa zwierząt. Natomiast weganizm jest radykalną odmianą wegetarianizmu, w który decydujemy się nie spożywać żadnych produktów odzwierzęcych, a więc jaj, mleka i serów. Zbilansowanie posiłków przy każdej z tych diet jest niezwykle istotne, a jej rozsądne stosowanie może nam przynieść wiele korzyści zdrowotnych.

Zostaw komentarz do artykułu