Dieta dla biegacza

Bieganie bardzo poprawia kondycję, pozwala zrzucić zbędne kilogramy i tym podobne. Poza tym bardzo pozytywnie działa na samopoczucie i według wielu relacji osób, które z siedzącego trybu życia postanowili przejść na biegający, pozytywnie wpływa na życie ogólnie. Ale kiedy bieganie staje się czymś więcej niż relaksem, dochodzi do rangi celu życiowego, trzeba pomóc ciału układając dla niego specjalną dietę. Dieta osób biegających, maratończyków nieco różni się od tych, którzy uprawiają inne sporty. Po pierwsze bardzo ważne jest dostarczenie organizmowi energii, a paliwem dla mięśni są węglowodany – składnik wręcz konieczny. A więc wskazane jest spożywanie produktów takich jak kasze, ryż, pieczywo, makarony, owoce i produkty owocowe, a także nabiał. Kolejną ważną cegiełką, jaką powinno się dokładać do budowy ciała są białka. Jego spożycie w przypadku biegaczy powinno oscylować w okolicy półtora grama białka na kilogram ciała dziennie. Białko zawiera się w chudym czerwonym mięsie, rybach, drobiu czy roślinach strączkowych.

Zostaw komentarz do artykułu