Coraz więcej osób świadomie układa swoja dietę, zastępując mniej wartościowe produkty ich zdrowszymi odpowiednikami. Do łask wraca żywność, która wiele lat temu stanowiła podstawę jadłospisu, a później z różnych powodów zapomniano o jej istnieniu. Dotyczy to nie tylko tak popularnej ostatnio kaszy jaglanej, ale również komosy ryżowej. Nasiona tej ostatniej rośliny obfitują w wiele cennych składników odżywczych, a poza tym nie zawierają glutenu, więc doskonale nadają się dla osób na diecie bezglutenowej. Po komosę ryżową, zawierającą pełnowartościowe białko, powinni sięgać również wegetarianie oraz wszystkie osoby, które ograniczają spożywanie mięsa czy nabiału. Posiłki z jej udziałem stanowią ponadto źródło zdrowych tłuszczów nienasyconych, a także witamin z grupy B i E oraz minerałów takich jak potas, żelazo i magnez. Komosa ryżowa sprawdzi się jako składnik wielu potraw, zarówno podstawowych posiłków, jak i deserów. Z jej udziałem można przygotować pyszną sałatkę z dodatkiem warzyw lub owoców, albo sycący budyń na śniadanie.
Mogą Ci się spodobać
-
6 lat ago
Czy diety są skuteczne?
-
6 lat ago
Dieta dobra dla włosa
-
3 lata ago
Zdrowa dieta przeciw starzeniu się organizmu
-
6 lat ago
Dieta kopenhaska