Dieta niskoglikemiczna

Dieta niskoglikemiczna nazywana jest inaczej dietą cukrzycową. Polega ona na wykluczeniu z diety węglowodanów, które mają tendencję do bardzo łatwego przyswajania się. Stosuje się ją w przypadku zachorowania na cukrzycę, kiedy tolerancja na glukozę jest upośledzona. Jej celem jest obniżenie stężenia glukozy we krwi oraz poprawienie metabolizmu. Dieta ta wiąże się z kilkoma bardzo ważnymi zasadami. Pierwszą z nich jest monitorowanie jakości i ilości spożywanych węglowodanów. Pomocnym będzie obliczanie wskaźnika glikemicznego oraz obciążenia glikemicznego. Ważną zasadą jest też to, aby spożycie węglowodanów nie było, aż tak niskie. Diety ubogowęglowodanowe (ponieżej 130 g/doba) mają bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Podczas stosowania diety ważny jest również wysiłek fizyczny. Węglowodany, które można spożywać zawierają takie produkty, jak pełne ziarna zbóż, mleko, owoce oraz warzywa. Należy uważać na to, aby nie spożywać sacharozy. Stosując tą dietę należy spożywać tyle samo białka roślinnego, co zwierzęcego.

Zostaw komentarz do artykułu