Dieta niskowęglowodanowa

W dzisiejszych czasach diety stały się bardzo modne. Każdy chce wyglądać szczupło i zdrowo. Jedną z diet jest dieta niskowęglowodanowa. Zakłada ona bardzo niskie spożycie węglowodanów, a co za tym idzie pieczywa, makaronów, ziemniaków oraz produktów zbożowych. Węglowodany zastępowane są poprzez produkty, które zawierają tłuszcz i białko, czyli na przykład jaja, mięso, sery lub ryby. Ponadto stosując tą dietę spożywa się duże ilości owoców i warzyw, ale tylko tych, które zawierają mało węglowodanów (maliny, szpinak, orzechy, brokuły, sałaty, ogórki). Dietę tą często stosuje się w przypadku leczenia otyłości, która jest jedną z najbardziej poważnych chorób cywilizacyjnych. Ponadto jest stosowana także w terapii cukrzycy i epilepsji. Jej najważniejszymi założeniami jest ograniczenie skrobi oraz cukru. Choć wydawać by się mogło, że dieta ta jest dietą idealną, to tak naprawdę jej wpływ na stan zdrowia człowieka jest przedmiotem sporów naukowców. W szczególności jeśli chodzi o jej długotrwałe stosowanie.

Zostaw komentarz do artykułu