Kiełki soczewicy- dieta dla zdrowia

Soczewica jest rośliną, która jest od wieków powszechnie stosowana w polskich kuchni. Szczególnie na wschodnich terenach Polski, gdzie ludzie mają większe połączenie z darami matki natury. Młode pędy roślin są biotwórcze, mają tendencję budującą dla naszego organizmu, w przeciwieństwie do „martwego pokarmu”, którego trawienie tylko nam zabiera energię. Kwas foliowy, zawarty w soczewicy dobroczynnie wpływa na kobietę oczekującą dziecka, jak i na sam płód. Kiełki soczewicy zawierają mnóstwo witamin. Dzięki włączeniu ich na stałe do menu, gwarantujemy sobie świeże źródło najlepszych witamin, jakie może nam zaoferować ziemia. To również łatwo do przyswojenia formy aminokwasów, które są kluczowe w procesach komórkowych naszego ciała. Bez białek, nie ma życie. Na kłopoty z nerwami i osłabionymi włosami- tylko soczewica. Zawiera bowiem całą masę substancji mineralnych, takich, jak żelazo i krzem. Wystarczy przed dobę moczyć ziarno pszenicy, następnego dnia przecedzić je i przemyć oraz położyć, najlepiej na papierowej serwetce i, gdy wyschną, na 1, 5 doby rozłożyć do foliowych worków.

Redaktor jofit.pl

Next Post

Dieta bogata w antyutleniacze

czw. sie 15 , 2019
Polacy coraz większą wagę przykładają do tego co znajduje się na ich stołach. Wiedza na temat zdrowego odżywiania jest coraz lepsza. Coraz lepiej wiemy w jaki sposób poszczególne produkty wpływają na nasze zdrowie. Jeśli chcemy przede wszystkim zahamować procesy starzenia się zachodzące w naszym organizmie musimy postawić na żywność zawierającą […]