Dieta a choroby cywilizacyjne

Mówi się o nich coraz więcej. A kolejne doniesienia na temat chorób cywilizacyjnych są coraz bardziej zatrważające. Jak sama nazwa wskazuje, związane są one z rozwojem cywilizacyjnym. Sam w sobie zły nie jest, ale mimo wszystko wiąże się również z mniej pozytywnymi następstwami. Chodzi głównie o nowe sposoby produkowania, przetwarzania i przechowywania żywności. Ta pełna substancji konserwujących jest znakiem współczesnych czasów. Podobnie jak fast foody oraz gotowe posiłki. Nie są one zdrowe, ponieważ zasadniczo opierają się na składnikach wyprodukowanych sztucznie. A zatem czymś, do czego ludzkie organizmy są nie przyzwyczajone. Tylko naturalne pożywienie pomaga chronić się przed ryzykiem wystąpienia chorób cywilizacyjnych, wśród których znajdują się liczne nowotwory, ale też choroby układu krążenia czy zaburzenia odżywiania. Nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na zwiększone ryzyko zachorowania. Jeżeli jednak postawi się na te dobre, wówczas można zbudować sobie naturalną barierę ochronną.

Redaktor jofit.pl

Next Post

Kiełki soczewicy- dieta dla zdrowia

czw. sie 15 , 2019
Soczewica jest rośliną, która jest od wieków powszechnie stosowana w polskich kuchni. Szczególnie na wschodnich terenach Polski, gdzie ludzie mają większe połączenie z darami matki natury. Młode pędy roślin są biotwórcze, mają tendencję budującą dla naszego organizmu, w przeciwieństwie do „martwego pokarmu”, którego trawienie tylko nam zabiera energię. Kwas foliowy, […]