Dieta aspirynowa

Dieta aspirynowa nazywana jest inaczej dietą niskosalicylanową. Polega ona na wyeliminowaniu z diety salicylanów. Stosuje się ją spożywając odpowiednie posiłki. Dieta ta zabrania również spożywania kwasu acetylosalicylowego, czyli powszechnie znanej aspiryny oraz innych podobnych do niej leków. W diecie tej chodzi głównie o to by utrzymać poziom salicylanów w organizmie na 'zdrowym’ poziomie, czyli jak największe wykluczenie ich, ale tak by nie zagrażało to naszemu zdrowiu. Dlatego też każda osoba, która poddaje się tej diecie posiada swój osobisty plan. Dieta aspirynowa jest zalecana pacjentom, którzy cierpią na astmę aspirynową oraz tych, którzy są na aspirynę uczuleni. Badania dowiodły, iż pomaga ona osobom chorym na ADHD i pokrzywkę. Podczas stosowania diety należy spożywać produkty, które nie zawierają salicylanów czyli np.: ryż, chleb, ziemniaki, masło, ser biały oraz świeże mięso. Dieta aspirynowa jest dietą lekkostrawną. Najczęściej wyklucza ona spożywanie przypraw, konserw oraz produktów, które zawierają barwniki i konserwanty.

Zostaw komentarz do artykułu